God psykisk sundhed betyder mere end bare fravær af psykiske lidelser. Det handler om en oplevelse af at mestre livets opgaver og udfordringer, både privat og på arbejde.
Det meste af arbejdet inden for sundhed-, social- og omsorgssektoren ligger inden for det, vi kalder relationelle-jobs, hvilket indebærer høje krav til at mestre egne følelser, i mødet med andre. I sundhed- og beredskabsjobs foregår dette mødet med mennesker der er i akut kruse, sorg og sygdom. Arbejdet indeholder tit et meget højt tempo og omstilling mellem dag- og natarbejde.
Forskning (STAMI 2018) viser, at risikoen for udbrændthed øger når følelser i det indre ikke bliver håndteret på korrekt måde. Når smertefulde følelser ikke bliver reguleret, bliver løsningen en maske for at møde de ydre krav. Dette kan føre til udbrændthed og risikoen øger ved turnusarbejde og arbejde i miljø med mange forstyrrende faktorer. Studien viser sammenhæng mellem høje emotionelle krav i arbejdet og psykisk udmattelse efter arbejde, hvor arbejd indenfor sundhed- og omsorg kommer højt op på listen.
Verdenshelseorganisationen (WHO) definerer udbrændthed (burnout) som et syndrom som udvikles over tid, når stress på arbejdspladsen ikke bliver håndteret på korrekt måde (maj 2019, NTB).
Selvvaretagelse – et nedprioriteret område?
I sundhed- og beredskabsjobs er stressfaktorer en del af jobbet og ikke løsbare i det ydre. Stress og dårlige/smertefulde følelser må håndteres der de opstår, i det indre.
BevidsthedsTræning er en ny og effektiv metode for stresshåndtering og selv-varetagelse.
Efter 24 år med udvikling og tests af konkrete teknikker og træning for at håndtere stress og pres, blev BevidsthedsTræning udviklet.
De publicerede resultater viser, at BevidsthedsTræning øger evnen til selvregulering og øget mestringstro. Noget som er bevist, er præventivt med tanke på håndtering af stress og udbrændthed.
Hjernetræningen giver indre ro og bedret social forståelse i efterkant af kursus.