Bucket List – Jeg har to spørgsmål til dig

Blog Bucket List – jeg har to spørgsmål til dig

Er du lykkelig? Gør du andre lykkelig? Nogle vil måske genkende disse to lidt omskrevne spørgsmål fra filmen Nu eller aldrig – originaltitel: The Bucket List. Det var, ifølge historien, det spørgsmål egypterne blev stillet, da de mødte guderne på den anden side.

Filmen er med Morgan Freeman og Jack Nicholson, og handlet om at de begge havde terminal sygdom, og hvad de skulle bruge deres sidste måneder på. Mål og drømmer de gerne ville opleve, inden det endte, koste hvad det vil.

Tilbage til mine to spørgsmål til dig. Hvis jeg omformulerede de endnu lidt til, og heller spurgte: »Har du god mental sundhed?« og »Har du det godt med dem du omgiver dig med i hverdagen?«. Mange vil måske hæve øjenbrynene når jeg stiller spørgsmålene på denne måde, og jeg tror jeg ved hvorfor.


Fysisk sundhed er ok

Fysisk sundhed kan vi alle tale om. Træne mere, nytårsforsætter og mål der skal fuldføres, træningsudstyr der må købes. Og alt pres vi lægger på os selv, for at være bedre og flinkere end de andre. Selv om dette kan være udfordrende, så er det noget konkret som vi kan forholde os til.


Mental sundhed er ikke ok

Derimod er mental sundhed sværere at sætte fokus på, for det er på en måde ikke noget jeg kan købe, som en app eller et smart-ur der kan fortælle mig når jeg siddet for længe i ro. Jeg må gøre noget selv – inden i mig selv og i mit indre. Og her tror jeg mange falder af, fordi vi desværre endnu er her: »Gå ind i mig selv, hvad er det for noget vrøvl?«.

Blot så det er nævnt, hvad er god psykisk sundhed? Måske det bliver mere tydelig hvis jeg først siger noget om hvad det ikke er; Højt stressniveau, der over tid går over til depression eller angst, dårlig nattesøvn, konstant følelse af at ikke være god nok, alle følelser der gnaver, meget tankemylder, tyngende følelse af at ikke mestre egen hverdag. Listen er længere, men jeg stopper her, jeg tænker at du forstår hvad det ikke er.

Jeg oplever desværre at mange er bange for ordet psykisk, og vi blader hurtigt forbi. Vores mentale sundhed handler simpelthen om hvordan vi har det, og den livskvalitet vi har. Vi må vænne os til at psykisk sundhed er positivt ladet.  


Betydningen af mental sundhed

Hvis vi kigger på betydningen, så beskriver Sundhedsstyrelsen mental sundhed som: »Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor det enkelte menneske kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress og indgå i fællesskaber med andre mennesker.«.  


Bange for at se os selv?

Alle har lavet eller sagt ting vi angrer på. Stort eller småt, vi vil allerhelst ikke forholde os til det, og vi »glemmer og fortrænger det«. Men vi ved, at det fremdeles ligger i os, og når nogen siger at vi kan ind i os selv, for at få en god mental sundhed, så vil mange sige; »det er ikke noget jeg går op i«, eller »jeg har det helt fint, alt er godt her«, eller at det at arbejde med sig selv, det er for »de andre«; »Jeg har det helt perfekt!«.

Hvad er det vi er så bange for? Taber vi ansigt, eller kan det være, at vi ikke ved hvordan vi skal forholde os til det, og hvad vi kan gøre med det, så da er det nemmere at gå videre, og krydse af på vores Bucket List.


Hjernens spilleregler

Jeg lærte hurtigt, at det at have en Bucket List for alt jeg ville gøre inden jeg dør, tog det fra mig et liv, her og nu, med fuldførelse af drømmer og mål i nuet. Så for mig, er en Bucket List skiftet ud med en mål-bog, med drømmer og mål jeg fuldfører i livet.

Kundskab om hvordan hjernen fungerer, og hvordan vi mentalt er opbygget, har vist mig hvordan jeg kan bruge hjernens spilleregler til en god livskvalitet – her og nu.

Et udsagn siger »ikke vær bange for at åbne døren til mørket, for da lukkes lyset ind«. Jeg ved at det overhovedet ikke er mørkt, for jeg har arbejdet for at gave en god mental sundhed, og har på samme måde hjulpet tusinder af mennesker på min vej. Vi mennesker har lært forskellige ting, deriblandt at det er skummelt at skulle arbejde med sig selv.

Det er ikke det. Forestil dig en 3-4 åring der sidder og dingler med benene, og venter i spænding at du skal tage kontakt.


Øverst på en Bucket List

God mental sundhed er grundlæggende for os mennesker. At tro noget andet, eller at de gode følelser kan købes på en app, siger ganske meget om hvor langt væk vi har vandret fra os selv – den vi egentlig er.

Vi har brug for at tage hånd om os selv. For nogen betyder per automatik noget i det fysiske ydre. For mig er det den selvfølge – det er både det indre og det ydre. Et balanceret liv giver god mental sundhed.

Mit ønske, er at det øverst på en Bucket List står god mental sundhed. Fordi uden den, er det svært at nå andre mål, vi drømmer om, inden vi »kick the bucket«.

Deborah Borgen
Grundlægger

Modtag nyheder fra
Unique Mind ESP – DK
direkte i din indboks.

Ved at trykke send samtykker du at Unique Mind ESP – Danmark kan sende dig nyheder og information. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet med et enkelt klik.