Effektiv målsætning
– et vigtigt fundament for et godt liv

Blog: Effektiv målsætning

Når vi sætter mål, fokuserer vi tit på alt som må gøres. De ting som vi tror vi ikke klarer, ting vi er bange for at gøre og ting som kan gå galt. Nogle gange fokuseres der så meget på dette at vi mister al energi, inden vi i hele taget har gået i gang. En anden udfordring kan være, at de mål vi sætter, er så store at vi ikke ved, hvor vi skal begynde. Fokus eller ikke, effektiv målsætning er et vigtigt fundament for at leve et godt og tilfredsstillende liv.

Mål beskriver retningen du vil have i dit liv. Vil vi tage bevidste valg, må vi vide, vejen vi skal gå for at kunne tage de gode valg. Uden mål ingen bevidst vej og livet bliver præcis sådan – vi ved ikke hvor vi skal.

Målsætning er et værktøj vi kan bruge for at nå frem, dit vi vil. Her følger nogle punkter jeg har brugt som skabelon, og som har givet mig stor succes med at opnå mål.


Hav en vision for dit liv

John F. Kennedy sagde: »Problemerne i verden kan umuligt blive løst af skeptikere og kynikere som er begrænset af oplagt realiteter. Vi har brug for mænd og kvinder som kan drømme om det som aldrig har eksisteret…«

Spørg dig selv; hvad brænder du for og ønsker at bruge din tid på. Hvad vil du bruge dit liv på mens du er her? En vision er en stor drøm som du kan strække dig efter, og hjælper dig med at holde motivationen oppe og huske på hvorfor du valgte dine mål.

Et spørgsmål du må stille, når du har fundet din vision er; hvorfor? Hvorfor skal bruge mit liv på dette, for så at mærke efter om du bliver motiveret og tilfreds. Min vision om bevidst at være med til at påvirke denne verden til at blive et bedre sted at være, har holdt mig oppe gang på gang, når dagene har været hårde og udfordrende.


Sæt mål i forhold til din vision

Selv om vi har gerne vil, kan vi ikke nå at gøre alt. Det som er vigtigt, er at målene er i forhold til din vision, noget som går at det bliver de vigtige ting du prioriterer. Her kan du stille dig selv spørgsmålene; hvad og hvordan. Hvad kan jeg gøre, for at komme til min vision, og hvordan kan jeg få udført handlinger, hvordan kan jeg gøre det. Dine mål vil da udfordre dig nok til at motivere dig videre, fra der du er nu.


Tidsfrister – en begrænsende faktor

Mange mennesker sætter tidsfrister for sine mål, men det kan vise sig at være begrænsende. Vær tålmodig og fortsæt med arbejdet imod mål, og hav tillid til at målene vil falde på plads, når tiden er rigtig. Hvis du har et langsigtet mål, som kan tage måneder eller år at fuldføre, da kan de sætte delmål og opgaver som må gøre i mellemtiden.


Formuler mål som om det allerede er opnået

Formuler målet med et endeligt resultat, som er nøjagtig som du ønsker det. Fx jeg er… eller jeg har… Da vil dit ubevidste sind søge efter løsninger for at komme dit.


Skriv målene i en egen målbog

Mange føler, at det er vanskeligt at skrive ned målene, og finder på alle mulige undskyldninger: »Hvad om jeg ikke når målet, eller tænk om jeg når det«? Hvad om jeg ombestemmer mig«?

Da kan du minde dig selv på, at alt er hele tiden i ændring, også dine mål. Det er helt OK at ombestemme dig, og derfor er det også OK at ændre målet, du har valgt. Det er alligevel vigtigt at skrive ned dine mål. At skrive de ned er i sig selv meget virkningsfuldt og i tillæg skaber det en objektivitet.

Skriv dine mål ned, og begynd med de mindre skridt, som du kan få til nu. Se efter muligheder, der dukker op på vejen, som hjælper dig til at nå målet. Vær optimistisk og fortsæt med de små, opnåelige delmål på din vej til målet. Pludselig en dag diner du, at målet er opnået. Da har du fremdeles din store vision, som hjælper dig til at finde nye mål, i retning af visionen og drømmen for dit liv. Du kan aldrig gå tom for mål, når du har en vision.


Aktiver mål i Det Kreative Hjørne (mentalt)

Ethvert mål aktiverer jeg mentalt, fordi det styrker mål-opnåelsen og gør os forberedt til at lytte og være opmærksomme på tanker, idéer og »tilfældigheder«. Forestil dig at dit mål er opnået så tit du kan. Våre tanker, drømmer og forestillinger er kreative på mange måder, som de fleste ikke er klar over. De er en skabende kraft, som hjælper og gør målene til virkelighed, tro det eller ej.


Lev dagene

Dagene er selve livet og det skal leves til det fulde. Visionen skaber motivation og tilfredsstillelse, og viser dig retningen, du skal gå.

Medens du arbejder med at opnå dine mål, husk at ingen er perfekt. Dvs. du er perfekt, sådan du er. Livet er op og ned og du kan have mange dage hvor du »ikke føler for det«. I stedet for at give efter for den type følelser, brug teknikkerne du lærer på grundkurset i DB-System®. Det er effektive værktøj til at håndtere stress og at være i målrettet udvikling i livet. Alle kan!

– Deborah Borgen
Grundlægger

Modtag nyheder fra
Unique Mind ESP – DK
direkte i din indboks.

Ved at trykke send samtykker du at Unique Mind ESP – Danmark kan sende dig nyheder og information. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet med et enkelt klik.