Når samvittigheden tynger

Blog: Når samvittigheden tynger

Samvittighed er en følelse af behag eller ubehag, og der findes mange teorier inden for religion, filosofi og psykologi. Normalt, handler vi ud i fra vores samvittighed, i kombination med vores impulser og instinkter. Dette er et stort tema, og min refleksion her går på det at have en følelse af dårlig samvittighed, fordi det er den, der virkelig kan tynge og rive i os.


Vi stiller for høje krav til os selv

Følelsen af dårlig samvittighed opstår når vi handler imod det vi er oplært i fra barndommen og af de moralske forventningerne som accepteres og forventes af samfundet.

Vi stiller enormt høje krav til os selv, som er med til at skabe dårlig samvittighed. For eksempel spise rigtig, træne nok, være tilstrækkelig tilstede for barn, familie, venner, arbejde og boligen. Alt vi »skulle og burde« have gjort, som vi ikke når eller orker. Dette trækker os i alle retninger, og skaber et højt stressniveau i livet.

Det læres allerede fra vi er små, og vi er pligtopfyldende. Vi ønsker at være der for andre, og selvfølgelig vil vi, at de skal »synes godt om« os. Det ubevidste, som vi har lært, er den styrende faktor, og vi har ikke lært så meget om hvordan vi skal håndtere det i praksis. En hverdag som består af en følelse af dårlig samvittighed, skaber ikke en positiv og god hverdag, hverken for os selv, eller andre.


Stå ved valg, med god samvittighed

Jeg står selv i en situation i livet, hvor følelsen af dårlig samvittighed nemt kunne have vundet og jeg havde ikke kunne være til hjælp for nogen. Tænk om jeg kunne dele mig selv i tre dele, og en del af mig kunne være forskellige steder? Jeg tror at mange har ønsket det, men sådan er virkeligheden ikke. Så her bliver det vigtig at ikke lade følelsen tage overhånd, men ved brug af analyse kan jeg sortere, gøre valg og stå i valget.

Nej, jeg er ikke tre dele, men jeg kan fordel mig, med lidt tid alle steder. Da gør deg det bedste jeg kan, og kan andre forlange noget andet da? Nej, og jeg kan heller ikke forlange mere, jeg må forholde mig til realiteter og ikke følelser. Heldigvis har jeg lært at kontrollere dette med træning og teknikker vi har i grundkurset.


Analyser følelsen

Tidligere troede jeg, at andre kunne spille på min samvittighed for at opnå noget, men det er ingen andre der spiller på min samvittighed. Det er jeg som ubevidst bliver trigget af noget, så da må jeg vælge, hvad jeg bevidst vil tænke og føle. Det er mit hoved og mine tanker, og det er jeg som på må bestemme. Det er faktisk muligt, puh… Jeg siger ikke at det altid er lige nemt, men jeg siger at det er muligt at vælge.

Det at bruge analyse, når følelserne tynger, kan hjælpe os i alle situationer. Vi har nemt ved at overgive os til den dårlige følelse. Jeg gjorde altid det tidligere, når jeg ikke vidste hvordan hjernen og det ubevidste fungerede. Nu analyserer jeg følelsen. Det kan virke »koldt« for nogen, men når jeg gør det, har jeg overskud at give, der jeg er. Jeg kan være i kærlighed og empati, og ikke i frustration og opgivelse, sådan jeg tidligere var. Da gavner jeg ikke bare mig selv, men også de andre i min nærhed.

Analyser følelserne du også – det fungerer!

– Deborah Borgen
Grundlægger

Modtag nyheder fra
Unique Mind ESP – DK
direkte i din indboks.

Ved at trykke send samtykker du at Unique Mind ESP – Danmark kan sende dig nyheder og information. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet med et enkelt klik.